Premeny klientov ma posúvajú vpred

Súťažný ČLÁNOK:
Mgr. Alena B. Jacková

Hlasovať bolo možné do 3.6.2018

SÚŤAŽIM V TÝCHTO KATEGÓRIACH:

AKTUÁLNY POČET HLASOV: 14


Premeny klientov ma posúvajú vpred

Alenka, aké boli Tvoje začiatky? K cvičeniu ma doviedol asi najbežnejší problém žien – túžba po lepšej postave a potreba cítiť sa vo svojom tele komfortne. Prvý rok cvičenia sa moja postava menila, avšak až keď som sa „ponorila“ do teórie stravovania, podarilo sa mi za rok schudnúť 10 kíl. Čo však chcem vydvihnúť – nie hladovanie a prísna diéta je kľúčom k úspechu, ale vyváženosť. Práve preto, že viem aké zložité môže byť vyskladania vyváženého jedálnička, spracovala som svoje recepty a návody do mojej tlačenej prvotiny s názvom Fit apetít.

Čo je podľa teba zásadné pre zmenu postavy?
Podľa vlastnej skúsenosti viem, že človek môže cvičiť naozaj koľko len chce, no ak je strava zlá, telo sa vizuálne mení veľmi málo. Uvediem príklad: Klientka sa naozaj snaží a na tréningu doslova drie 3-4x týždenne. S takýmto veľkým výdajom je metabolizmus rozbehnutý a s tým sa spája aj väčšia chuť do jedla. Klientka si povie - “..veď cvičím tak predsa nebudem aj hladovať“. A tak ten výdaj ktorý na tréningu dosiahla, veľmi ľahko „preje“.
Platí dôležitosť stravovania aj pre mužských klientov?
Áno, ak chce klient nabrať svalovú hmotu, avšak jeho strava je chudobná na sacharidy a bielkoviny, a tak nenastáva dostatočná proteínová syntéza. Telo sa teda tréningami spevňuje, no svalstvo nemá adekvátny anabolický efekt.
Podľa toho, aký „regeneračný potenciál“ klient má, vieme prispôsobiť intenzitu tréningu. Napr. nemá zmysel dávať klientke drepovať “60 kg“, kým nemá v strave dostatok bielkovín, alebo ak je permanentne nevyspatá (napr. študentky). Telo záťaž nezregeneruje a zbytočne ho šokujeme.

Aké sú Tvoje najväčšie úspechy v trénerstve?
Fú, nemôžem povedať, čo bol najväčší, lebo niekedy aj malé zmeny vedú k úžasnej budúcnosti. Ak by sme mali kvantifikovať napríklad chudnutie v kg, tak mám klientku Paťku, ktorá chudla sama pôvodne z 97kg, pričom ma oslovila, keď mala niečo pod 70kg a spolu sme klesli na krásnych 57. Alebo ďalšia klientka dala doposiaľ dole -17kg a aktuálne budujeme svalovú hmotu. Tieto čísla sú síce úžasné, ale mám aj klientky, ktoré sú sami o sebe neskutočne inšpiratívne a ukazujú okoliu, že vek je len číslo!
Aké klientky u Teba prevažujú?
Je to úplne rôzne, od študentiek, cez čerstvé mamičky a zrelšie žienky až po dôchodcovský vek. Napríklad tento rok začala pani, ktorá má 65 rokov a veľmi pekne napreduje aj silovo aj kondične. Alebo jednu mamičku som inšpirovala tak, že síce časom už nestíhala posilňovňu, ale začala aspoň behávať (i keď to najviac na svete neznášala) a dnes beháva rôzne behy a maratón a musím sa priznať, že keď mi poslala ďakovný mail so svojimi foto, takmer som nespoznala! Iná žena. Som šťastná, že môžem byť svedkom takýchto celoživotných premien, nielen telesných, ale hlavne mentálnych. Ja pomáham im, a aj oni veľakrát inšpirujú mňa.
Práca s rôznymi typmi ľudí je aj ťažká, ale zároveň skvelá. Dokonca ja tú rôznorodosť milujem a každú klientku mám úprimne rada. Koho vezmem pod moje „krídla“ si dnes už vyberám a to nielen pre čas (ktorého mám žalostne málo), ale musí medzi nami fungovať dôvera. Ak mám pocit, že ma oslovila „prelietavka“, ktorá mala už viac trénerov, než odcvičených mesiacov, tak tuším, že chyba bola niekde inde.
Ako trénerka mám záujem klientov ktorí NAOZAJ CHCÚ, a viem že s nimi ťahám za rovnaký koniec, nie také ktorých dotlačí okolie, rodina, či výčitky svedomia, ale v skutočnosti sami nechcú.

Čo by si odporúčala ľuďom, ktorí nie sú spokojní so svojou postavou?
Babám by som odkázala nech „neblbnú“ s hladovaním, a že NIE JE V PORIADKU jesť rybu na vode so zeleninou a vločky s proteínom, ako základ jedálnička. Zdravie máme len jedno, ale to si často začneme vážiť až keď oňho prídeme. A chlapi, máte úžasnú vec, ktorá nám chýba – testosterón. To je vaše anabolikum! Ak ho správne motivujete, bude pracovať pre Vás. Nie je dôvod riskovať nepovolenými látkami opäť to najcennejšie (zdravie), kvôli väčším svalom.
Už ma aj kolega - tréner doslova vysmial, keď som opovrhla jeho metódami so slovami: „..jááj, aháá ty myslíš na zdravie :D“. Asi som divná. No jedlo by malo chutiť, cvičenie by malo baviť a tréner by mal pozerať v prvom rade na zdravie!

Máš nejaké motto?
No neviem či je to motto, ale použijem slová z mojej knihy Fit apetít:
"Nie diétovať, ale jesť vyvážene. Nie cvičiť, ale trénovať. Nie len prežívať, ale žiť."

V SÚŤAŽI SA PREZENTUJEM

Komentáre:

Ďalší súťažiaci:

Liedl Marcel
Hudec Róbert
Valasek Marek
Staňová Lucia
Dongova Dominika
Tabačková Ola
 
2017 - 2018 FIT LEADER, CVIČTE.SKCreated by Anawe, Designed by Adriána Švarná