NIE JE INŠTRUKTOR AKO INŠTRUKTOR. AKO SI SPRÁVNE VYBRAŤ

Súťažný ČLÁNOK:
Silvia Hadeková

Hlasovať bolo možné do 3.6.2018

SÚŤAŽIM V TÝCHTO KATEGÓRIACH:

AKTUÁLNY POČET HLASOV: 6


NIE JE INŠTRUKTOR AKO INŠTRUKTOR. AKO SI SPRÁVNE VYBRAŤ

Bez ohľadu na to, či patríte medzi nadšencov jógy, dáte si radi do tela na tabate či HIIT tréningu, alebo ste prepadli inému skupinovému cvičeniu, jedno je isté – kvalita skupinového tréningu do veľkej miery závisí od inštruktora. On totiž vytvára špecifickú atmosféru a dáva do tréningu aj kus zo seba a svojej osobnosti. Lekciu s tým istým názvom zaručene odcvičí päť rôznych inštruktorov päťkrát inak. Čo teda odlišuje priemerného inštruktora od toho skvelého?

Necvičí iba pre seba, ale je tu pre vás

Každý inštruktor samozrejme cvičí preto, lebo má radosť z pohybu a teší ho, to čo robí, s pridanou hodnotou toho, že robí aj niečo pre seba a svoje telo. To je skvelé, no prvoradým cieľom dobrého inštruktora by malo byť čo najlepšie “slúžiť“ vám, svojim zverencom k vášmu zdraviu, spokojnosti a splneniu vašich fitnes cieľov. Vedomie, že váš inštruktor je niekto, na koho sa môžete vždy obrátiť s akoukoľvek otázkou, či ho požiadať o radu a zároveň mu môžete dôverovať, je na nezaplatenie.

Prispôsobí lekcie, aby boli pre každého

Aj keď sa môže zdať nemožné prispôsobiť skupinový tréning každému zúčastnenému, dobrý inštruktor by mal nájsť spôsob ako umožniť každému jednotlivcovi cvičiť na základe jeho vlastných možností. Mal by vedieť ponúknuť niekoľko variácií a rozličné obtiažnosti jednotlivých cvikov alebo pohybov, aby si prišiel na svoje aj človek, ktorý je na hodine prvýkrát a rovnako aj makač, ktorý sa cvičeniu venuje už nejaký ten piatok. Mal by tiež vedieť usmerniť každého cvičenca a odporučiť mu, čo je pre neho najlepšia voľba na základe jeho súčasnej fyzickej zdatnosti. Môže to znamenať napríklad zníženie či zvýšenie intenzity, alebo vynechanie určitej časti cviku.

Neustále sa vzdeláva

Stena vytapetovaná certifikátmi ešte samozrejme z nikoho dobrého trénera neurobila. Okrem praxe, ktorá je veľmi dôležitá, by však samozrejmosťou malo byť, že dobrý tréner stále zvyšuje alebo rozširuje svoju odbornosť, neustále sa vzdeláva a tiež zdokonaľuje svoje zručnosti, čo z neho robí inštruktora ešte lepšieho.

Motivuje a vytvára príjemnú atmosféru

Dobrý skupinový inštruktor by mal vedieť na svojej lekcii vytvoriť príjemnú atmosféru a poskytnúť pozitívnu pohybovú skúsenosť, aby ste sa na každé jedno cvičenie s ním tešili. Mal by vás dokázať viesť a motivovať, a to aj v prípade, že dnes zrovna nie je váš deň a radšej by ste ležali doma na gauči. Ak k nemu chodíte pravidelne, mal by si vás pamätať, ideálne aj vaše meno a vedieť vás povzbudiť a pochváliť za každý progres, ktorý dosiahnete.


Zdroj článku: https://silviahadekova.com/2017/04/02/nie-je-instruktor-ako-instruktor-ako-si-spravne-vybrat/

V SÚŤAŽI SA PREZENTUJEM

Komentáre:

Ďalší súťažiaci:

Liedl Marcel
Hudec Róbert
Valasek Marek
Staňová Lucia
Dongova Dominika
Tabačková Ola
 
2017 - 2018 FIT LEADER, CVIČTE.SKCreated by Anawe, Designed by Adriána Švarná