Diastáza priamych brušných svalov

Súťažný ČLÁNOK:
Radoslav Cabúk

Hlasovať bolo možné do 3.6.2018

SÚŤAŽIM V TÝCHTO KATEGÓRIACH:

AKTUÁLNY POČET HLASOV: 213


Diastáza priamych brušných svalov

Môj prvý kontakt s diastázou nastal, keď za mnou prišla moja trénerka, ktorá pracuje najmä s mamičkami po pôrode. Tieto mamičky často bolel chrbát, najmä v krížovej oblasti. Mali problémy s panvovým dnom a s únikom moču. Okrem týchto zdravotných problémov ich trápilo aj ovísajúce bruško, ktorého sa aj mesiace po pôrode nevedeli zbaviť. Ukázalo sa, že častou príčinou týchto problémov je práve diastáza priamych brušných svalov.

Moje skúsenosti s diastázou​
O diastázu som sa začal zaujímať viac po zistení, že v súčasnej dobe trpí týmto problémom 60 - 80% súčasných mamičiek. Po získaní nových poznatkov o diastáze a jej diagnostikovaní som si ju začal všímať na mojich klientkách, ale aj klientoch.
Prvým veľmi zaujímavým zistením bolo, že mamičky ktoré ku mne prichádzajú a rodili po 30tke, ale aj mladšie, majú problém nie len s prebytočným tukom, ale aj s odstávajúcim bruškom.


Pozor
Takmer všetky robili jednu základnú chybu. Odstávajúce brucho sa rozhodli riešiť cvičením brušákov a rôznymi skracovačkami.
Nevedeli, že toto cvičenie im môže uškodiť. Preto som ich musel vždy opatrne oboznámiť s ich problémom. Väčšina o tom nič netušila.
Správnym cvičením sa im podarilo schudnúť aj za prítomnosti diastázy. V niektorých prípadoch sa diastáza zlepšila až odstránila, inokedy bol potrebný špeciálny tréning pod dohľadom fyzioterapeuta.
Určite je dôležité, aby mamičky o tomto probléme boli informované ak cvičia doma. Zároveň ma mrzí, že množstvo trénerov vo fitness centrách o tomto probléme nevie. Svojím klientkám s diastázou dávajú nevhodné cviky, ktoré im môžu poškodiť.
Zaujímavé bolo pre mňa aj zistenie, že diastáza sa týka aj mužov. Trochu ma samého zamrzelo, keď som zistil, že niektorí moji dlhodobí klienti majú diastázu a ja som o tom nevedel.
Netušil som, že tento problém v takej miere postihuje aj určitú skupinu mužov. Preto informácie o diastáze, o tom koho postihuje, čo spôsobuje a ako ju diagnostikovať, sú veľmi dôležité pre každého, kto sa zaujíma o svoje telo a svoje zdravie.​
Čo je diastáza priamych brušných svalov
Diastáza (diastasis recti) je oddelenie brušných svalov. Presnejšie ide o oddelenie pravej a ľavej strany priameho brušného svalu (rectus abdominis). Tento sval poskytuje oporu chrbtovým svalom a orgánom.
Práve o priamom brušnom svale hovoríme, aj keď spomíname kocky na bruchu. Pravú a ľavú stranu priameho brušného svalu spája väzivo nazývané linea alba. Pri veľkom vnútornom tlaku (príčiny tlaku vysvetlíme nižšie), ktorý pôsobí na tento sval a tiež na lineu albu môže dôjsť k natrhnutiu jej väziva.
Následne linea alba viac neplní svoju úlohu a teda nedrží obe strany brucha pokope. Výsledkom je rozostúpenie pravej a ľavej strany priameho brušného svalu, tak ako to môžete vidieť na obrázku 2. Medzi oboma stranami sa vytvorí medzera, ktorá sa veľmi často tiahne od pupku až ku hrudnej kosti.​

Príčiny vzniku diastázy brušných svalov
​Teraz si rozoberieme niektoré príčiny vzniku diastázy.
Tehotenstvo​
Asi najčastejšou príčinou vzniku diastázy je tehotenstvo. Diastáza po pôrode ma tiež priviedla k tejto problematike.
S rastúcim dieťatkom v mamičkinom brušku rastie aj tlak, ktorý je vyvíjaný na brucho. Ak mamička pred tehotenstvom necvičila správne, prípadne necvičila vôbec, je veľká pravdepodobnosť, že jej brušná stena je pred pôrodom oslabená.
Nerád by som bol, aby to vyznelo, že keď nebudete pred tehotenstvom cvičiť budete mať automaticky diastázu, to nie je pravda. Naše mamy (myslím ženy, ktoré majú teraz okolo 50 rokov) necvičili a nemali problém s diastázou po pôrode.
Vysvetlenie prečo, je veľmi jednoduché:
V minulosti bolo oveľa viac pohybu.
Telesná výchova na školách bola sparťanská a veľmi kvalitne - komplexne zameraná.
Bolo viac pohybu mimo školy.
Menej sedavej práce za počítačom.
Zároveň naše mamy rodili vo veku okolo 20 rokov. To je ďalší dôležitý fakt. Prečo? Pre dva jednoduché dôvody.
Zrejme si uvedomujete, že keď ste mali 20 rokov, boli ste v lepšej kondícii ako v 30tke.
Samozrejme česť výnimkám (budem iba rád ak sa budem v tomto výroku mýliť). Počas školských čias ste sa viac hýbali sami, ale aj v kolektíve kamarátov a známych. Potom prišlo na rad zamestnanie.
U väčšiny ľudí je to sedavé, alebo veľmi málo pohybovo aktívne zamestnanie. Na šport a pohyb už nie je toľko času a vy pomaly strácate aj to málo svalového tonusu, ktoré ste mali za školských čias.
Vaše svaly ochabujú a následne prichádza rozhodnutie mať bábo a tehotenstvo. Tlak na brušnú stenu sa zväčší, ochabnuté svaly to nevydržia a oddelia sa od seba. Vzniká diastáza brušných svalov.
Druhý dôvod je veľmi logický a mnohí sa nad ním vôbec nezamýšľajú.
Elasticita a pružnosť vašich svalov sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje.
Množstvo kolagénu v svaloch sa vekom znižuje. Menej kolagénu zníži schopnosť vašich svalov sa prispôsobovať narastajúcemu brušku. To spôsobí resp. zvýši riziko vzniku diastázy.​
​50 - 70% všetkých súčasných tehotenstiev končí diastázou.
Aké je riešenie tohto problému?
Ak si čítate tento článok verím, že cvičíte, alebo sa zaujímate o cvičenie. Pre vaše dobro dúfam, že ste ešte nebola tehotná, alebo ste chlap (bez urážky milé dámy ani muži majú problémy s diastázou).
Ak už diastázu máte nie je to koniec sveta. Dá sa jej zbaviť cvičením. Aj niektoré cviky z nášho ebooku Ako schudnúť z brucha vám v tom vedia pomôcť.
Ťažšie prípady potom treba riešiť s fyzioterapeutkou, ktorá sa na tento problém špecializuje.
Na záver iba pár rád ako si predchádzať vzniku diastázy v tehotenstve. V prvom rade si naplánujte dieťatko v skoršom veku. Ja viem, čo si teraz hovoríte. Mne sa to ľahko hovorí, ale vtedy sa nedalo alebo ste nechceli. V poriadku beriem to, ale nemohol som si túto radu odpustiť.
Lepšia rada je, aby ste začali cvičiť komplexné cviky, pri ktorých sa budete hýbať celým telom (nie cviky na strojoch v posilňovni) a pracujte aj na svojich brušných svaloch, resp. celom core (viac nájdete v našom ebooku tu >> ).

Pamätajte
"To, že budete pred tehotenstvom cvičiť neznamená, že nemôžete dostať diastázu. Znamená to, že sa zníži pravdepodobnosť výskytu diastázy u vás."
Jeden príklad z môjho života
Moja sestra u mňa cvičila niekoľko rokov s prestávkami. Po 30tke sa rozhodla mať dieťa. Všetko dobre dopadlo a malý Erik jej robí radosť. Diastázu nemá a pripravuje sa na ďalšie tehotenstvo.
Jej kamarátka, ktorá je približne rovnako stará a dokonca rozdiel medzi ich synmi sú iba dva mesiace, nikdy veľmi neinklinovala k športu. Po tehotenstve som zistil (potom, čo sa rozhodla začať cvičiť u mňa), že má veľmi výraznú diastázu.
Aj keď sa u mňa dala do poriadku a schudla, bruško stále má. Stále má také malé tehotenské bruško, ktoré je väčšie vždy, keď sa naje alebo viac napije. Toto bruško už musí riešiť s fyzioterapeutkou.
Nedá sa presne povedať prečo moja sestra nemá problém s diastázou a jej kamarátka áno. Je tam samozrejme viac faktorov, ale cvičenie je v tomto prípade veľmi dôležité.
Viscerálny tuk
Ďalšou príčinou vzniku diastázy je aj viscerálny, alebo tiež vnútorný brušný tuk. Tento tuk sa nachádza vo vnútri nášho brucha. Obklopuje orgány v našom tele a spôsobuje množstvo zdravotných problémov. Medzi tieto problémy patrí aj diastáza. Viac o viscerálnom tuku si môžete prečítať v článku Viscerálny tuk (vnútorný brušný tuk).​
Diastáza spôsobená viscerálnym tukom sa väčšinou týka mužov.
Veľakrát som počul, že títo muži v súvislosti so svojou tehotnou ženou povedali, že aj oni čakajú svoje bábo. Už asi viete, o ktorých mužov ide. Ide o tú časť mužov, ktorí majú veľké a pevné brucho.
Slovíčko pevné je veľmi dôležité. Ak má muž mäkké a neforemné brucho najčastejšie sa jedná o veľa podkožného tuku. Tento tuk nie je veľmi pekný, ale nespôsobuje až také zdravotné problémy.
Osoby ktoré majú problém s viscerálnym tukom majú veľké, často okrúhle a pevné brucho. Pevné preto, lebo tuk, ktorý majú sa nenachádza pod kožou, ale pod svalom vo vnútri okolo orgánov.​
​Zlou životosprávou a nedostatkom pohybu sa u týchto ľudí postupne zvyšuje množstvo vnútorného tuku. Ako rastie množstvo tuku rastie aj obvod pása. To spôsobuje zvyšovanie tlaku na brušnú stenu.



Ako vznikne diastáza
Pri veľkom množstve tuku je brucho príliš veľké. To znamená, že aj tlak na brušnú stenu spôsobený týmto tukom je nadmerný a spôsobí oddelenie brušných svalov. Vznikne medzera medzi týmito svalmi, vznikne diastasis recti.

Títo ľudia majú následne problém s krížami a bolesťou v spodnej časti chrbta. Dôvod je jednoduchý. Povolené brušné svaly neplnia správne svoje úlohy. Nerobia oporu chrbtovým svalom, čo spôsobuje zvýšený tlak medzi platničkami chrbtice.
Pri dlhotrvajúcom tlaku často nastane hernia platničky, teda jej vysunutie. To spôsobí ďalšie komplikácie a bolesti.
Títo muži, ale aj ženy by mali v prvom rade znížiť množstvo svojho viscerálneho tuku. Nie iba kvôli diastáze, ale je tu množstvo vážnejších problémov, ktoré im vnútorný tuk spôsobuje (viac na http://www.cviky-na-brucho.sk/visceralny-tuk-vnutorny-tuk/)​

Ako predísť diastáze
Úpravou stravy a cvičením znížite množstvo viscerálneho tuku a tým predídete vzniku diastázy, ale aj množstvu vážnych zdravotných problémov. Návod ako presne postupovať nájdete v našom ebooku Ako schudnúť z brucha.
Ak už diastázu máte (test na zistenie diastázy nájdete nižšie), je potrebné vyhľadať odbornú pomoc ako napríklad fyzioterapeutku, ktorá sa na tento problém špecializuje.
Upozorňujem vás ale, že ani fyzioterapeutka vám s diastázou nepomôže pokiaľ neschudnete a neznížite tlak vyvíjaný vnútorným tukom na brušnú stenu.
Základ je schudnúť a následne vyhľadať pomoc. Ak oddelenie svalov nie je veľké môže dôjsť ku korekcii aj správnym cvičením stredu tela- core. Vždy, ale musíte najprv schudnúť.​
Nesprávne cvičenie
Oddelenie brušných svalov nemusí vzniknúť iba tým, že sa vám zväčší vaše brucho. Diastáza vzniká ako dôsledok nadmerného tlaku, ktorý je vyvíjaný na priamy sval brucha. Tento tlak sa vyskytuje aj pri cvičení, resp. pri nesprávnom cvičení.
Pri nesprávnom dýchaní počas cvičenia sa zväčšuje tlak na brušnú stenu. Ide o tzv. brušné dýchanie. To nastáva počas cvičenia, keď sa príliš napíname („pučíme") a všetok tlak prenášame do brucha na brušnú stenu.
Najčastejšie sa to stáva pri zdvíhaní ťažkých činiek alebo iných ťažkých predmetov. Problém nastáva, ak ťažké bremená zdvíhate z predklonu.
Jedným z ďalších cvikov, ktoré môžu spôsobiť diastázu je cvik, od ktorého by ste to naozaj nečakali. Je to asi najčastejší cvik na brucho. Áno, sú to brušáky. Pri tomto cviku veľa ľudí robí chybu pri dýchaní.
Prílišným dýchaním tlačia do brucha, zároveň počas prevedenia cviku a stláčaní brucha sa zvyšuje tlak na jeho steny. Je to ďalšia z častých príčin vzniku diastázy pri cvičení.
Ďalšou chybou je, že sa ženy po pôrode snažia vyčnievajúce brucho zlepšiť práve brušákmi. Toto cvičenie im ich stav ešte zhorší, ale o tom sa dočítate nižšie.
Nebudem práve túto príčinu vzniku diastázy viac rozvádzať. Nestretol som sa so žiadnym výskumom, ktorý by bol zameraný na to, koľko návštevníkov fitness centra má diastázu, alebo aké percento súťažiach v kulturistike či vzpieraní rieši takéto problémy.
Sám som sa stretol s diastázou najmä u tehotných žien (cca 60%) a u mužov s vysokým percentom viscerálneho tuku.
Diastázu často vidím u profesionálnych kulturistov. Všimnite si ako vyrysované kocky na bruchu kulturistu sa v miestach okolo pupku rozchádzajú. Práve to je viditeľný rozostup medzi brušnými svalmi. Bolo to veľmi často vidieť najmä v časoch, keď kulturistika bola na vrchole svojej éry maximálnosti.
Sú to časy, keď súťažil Dorian Yates a Ronnie Coloman. V tom čase mali obrovské brušiská, ktoré mnohí nedokázali ani počas pózovania skryť. Na mnohých je vidno rozostup medzi pravou a ľavou brušnou stenou.


Pozor
Ak máte oslabenú brušnú stenu, viete si aj vy nesprávnym cvičením privodiť diastázu priamych brušných svalov.
Diastaza postihuje (dúfajme, nemáme žiadny výskum) iba malé percento cvičiacich. Väčšinou ide o cvičencov, ktorí zdvíhajú veľmi vysoké váhy. Sú to najmä súťažní kulturisti (pozor, to sa len domnievam, keďže u nich je to počas súťažného obdobia najviac vidno).

Poznámka autora

Správnym cvičením dokážete posilniť brušnú stenu a predísť tak diastáze. V prípade, že ju máte, viete ju cvičením takmer úplne odstrániť. Nechcem, aby ste mali pocit, že ak budete cvičiť máte väčšiu šancu prepracovať sa k diastáze. To sa týka iba nesprávneho cvičenia.
Zdravotné komplikácie spôsobené diastázou
Je dôležité vedieť, že diastáza sama o sebe nebolí. To znamená, že rozostup medzi brušnými stenami nám nespôsobuje priamo žiadnu bolesť. To je dôvod, prečo veľké množstvo ľudí bežne žije s diastázou a ani o tom nevie.
Všetky zdravotné problémy, ktoré vznikajú pri diastáze sú sekundárne. To znamená, že sa prejavujú ako následok diastázy. Nemôžeme, ale jednoznačne povedať, že problémy o ktorých vám budem nižšie písať vznikli kvôli diastáze.
Ak máte diastázu a začnete ju úspešne riešiť neznamená to, že nižšie uvedené problémy sa tým hneď odstránia. Ľudské telo je kompletne prepojené a zvyčajne jeden problém nemá len jednu príčinu, ale je to komplex rôznych na seba pôsobiacich faktorov.
Zároveň nefunkčnosť brušných svalov už mohla spraviť toľko škody, že jej zlepšením sa hneď nezlepšia aj ostatné zdravotné obmedzenia.
Bolesti v spodnom chrbte – posunutie platničky
Asi najčastejším problémom, ktorý spôsobujú oddelené brušné svaly sú bolesti v spodnej časti chrbta. Oslabené a nefunkčné brušné svaly neposkytujú chrbtu oporu. Výsledkom je zvýšené zaťaženie chrbta.
Celá úloha stability stredu tela je na svaloch chrbta. To znamená preťaženie týchto svalov, zvýšenie medziplatničkového tlaku.
To môže spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie ako bolesti, posunutie platničky, stlačenie rôznych nervov alebo zhoršenie prietoku krvi v daných miestach. Výsledkom sú okrem bolesti v krížoch, nedokrvene končatiny, tŕpnutie v nohách a rukách.
Muži s vysokým viscerálnym tukom
Veľké množstvo mužov, ktorí majú diastázu vplyvom vysokej hodnoty viscerálneho tuku prišli ku mne aj s bolesťami v spodnej časti chrbta. Niektorí mali problém aj s tŕpnutím rúk a nôh.
U mnohých z nich boli problémy a bolesti také veľké, že mali už minimálne vpichnutý ozón medzi platničkami, aby sa uvoľnil tlak medzi nimi. Nikto z nich, ale nevedel nič o diastáze a nefunkčných brušných svaloch.
Komu sa podarilo znížiť viscerálny tuk (tým znížili aj tlak na brušnú stenu a odľahčili chrbát) a posilniť svoje brušné svaly, tomu sa podarilo diastázu zmenšiť. Bolesti v krížoch sa rovnako znížili a niektoré zdravotné komplikácie vymizli.
Ak by neurobili túto zmenu, s veľkou pravdepodobnosťou by ich čakala veľmi nepríjemná operácia chrbta. Okrem dlhej a náročnej rekonvalescencie sa pri operácií musia prerezať aj niektoré svaly na chrbte a tie už nikdy nebudú úplne ako pred tým. Dokonca aj lekári sa prikláňajú viac k cvičeniu, ak je to v danom stave pacienta ešte možné ako k operácii.​
Mamičky po tehotenstve
Mamičky už počas tehotenstva cítia, čo to znamená, keď sú chrbtové svaly preťažená vplyvom váhy tehotenského bruška. Po pôrode sa mnohým uľaví, ale mnohé matky majú bolesti chrbta naďalej.
Navyše zdvíhanie a nosenie bábätka na rukách vyvíja ďalšie nároky ako na brušnú stenu, tak na svaly chrbta. Ak sa počas tehotenstva brušná stena narušila je problém o to väčší. Mamičky potom trpia rôznymi bolesťami chrbta a ani netušia prečo.
Výhodou je, že väčšina potrebuje iba spevniť brušnú stenu a nemusia už chudnúť ako je to v prípade mužov. Samozrejme iba ak počas tehotenstva a po pôrode výrazne nepribrali. V tom prípade musia aj oni najprv schudnúť a odľahčiť tak spodný chrbát.
Následne tak môžu absolvovať cvičenia na posilnenie brušných svalov (www.realfit.sk/fyzioterapia), podotýkam správne cvičenie a nie klasické cviky na brucho ako sú brušáky.​
Problémy s hlbokým stabilizačným systémom​
Hlboký stabilizačný systém (HSS) sa skladá zo štyroch častí:
spredu sú to brušné svaly
zozadu sú to svaly spodného chrbta
zhora je to bránica
zdola svaly panvového dna
Všetky tieto svaly tvoria jeden celok HSS. Ak je problém s jednou skupinou svalov, prirodzene sa to prejaví aj na ostatných svaloch v celku.

Obr. 3 Hlboký stabilizačný systém - HSS
Oslabené panvové dno
Ďalším častým problémom, ktorý pociťujú najmä ženy, ale môžu aj muži, je oslabené panvové dno. Nefunkčnosť brušných svalov spôsobí oslabenie panvového dna. To má za následok bolesti v panvovej a bedrovej časti.
Okrem priamych bolestí je prejavom nefunkčného panvového dna často aj:
únik moču
črevné problémy
zápchy
sexuálne problémy
Ja sám som sa stretol s množstvom mamičiek, ktoré mali po pôrode oslabené panvové dno a s tým spojený únik moču. Oni sa za to trošku hanbili, ale nebolo prečo. Posilnením panvového dna a brušných svalov sa tento problém rýchlo stratil.
Oslabená bránica = zlé okysličenie tela
Ako sme si povedali a môžete vidieť aj na obrázku č.3, zdola máme panvové dno a zhora je bránica. Pri nefunkčnosti brušných svalov a nesprávnom dýchaní sú oslabené aj svaly bránice.
Tým sa zhoršuje naše dýchanie. Bránica netvorí dostatočnú oporu stredu tela a ani prívod kyslíka do tela nie je dostatočný. Mozog nie je poriadne okysličený, čo sa celkovo prejavuje na našom výkone.
Aj preto prvým krokom pri riešení diastázy je naučiť sa bránicovo dýchať. Až keď sa stane bránicové dýchanie prirodzeným, prechádza sa k jednoduchým statickým cvičeniam (niektoré z nich nájdete aj v našom ebooku).
Slabý vnútrobrušný tlak
Brušné svaly nepracujú správne, bránica a panvové dno s nimi nevzniká správne v HSS vnútrobrušný tlak. Tento tlak pôsobí ako opora nášmu telu pri všetkých činnostiach. Vždy, keď športujeme, manuálne pracujeme, potrebujeme využívať silu svojho tela. Táto sila je len taká veľká akú oporu máme v našom strede tela.
Správne fungujúci stred tela spôsobí zvýšenie sily, ale najmä prevenciu pred zranením napríklad v spodnej časti chrbta. Zároveň aj orgány potrebujú na svoje správne fungovanie vnútrobrušný tlak. Ak je tento tlak slabý, naše vnútorné orgány nepracujú správne.
Zlé držanie tela
Nakoniec tohto celku by bolo dobre spomenúť, že oslabenie všetkých spomenutých svalov sa prejaví aj na celkovom držaní tela a jeho správnej funkčnosti. Výsledkom môžu byť rôzne bolesti v končatinách, alebo v hornej časti chrbta (v lopatke, v krčnej chrbtici).
Na prvý pohľad sa môže zdať, že tieto problémy spolu nesúvisia, ale opak je pravdou. Oslabená brušná stena spôsobí oslabenie panvového dna. To spôsobí vybočenie panvy, čo má za následok posunutie v chrbtici a zmene usporiadania platničiek.
V niektorej časti chrbtice sa zvýši tlak na platničky a zníži sa pohyblivosť. Telo si túto zníženú pohyblivosť vykompenzuje v inej časti chrbtice, aby prirodzený ohyb mohol byť zachovaný.
Výsledkom môže byť nefunkčná lopatka, bolesti v krčnej chrbtici, bolesti hlavy až migrény. A to je len jeden z mnohých príkladov. Telo tvorí jeden celok. Každý sval ovplyvňuje aj ostatné, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá.
Domáca diagnostika diastázy

Obr. 4 Domáci test na diastázu
Ak sa chcete presvedčiť či diastázu máte aj vy, je na to jednoduchý test, ktorý si vie každý spraviť sám doma.
Ľahnite si na chrbát a pokrčte nohy. Jednu ruku si dajte za hlavu a druhú ruku dajte s vystretými prstami kolmo na brucho v oblasti pupka. Nadvihnite hlavu aj s trupom tak, že ramená aj lopatky budú nad zemou.
Následne si rukou na bruchu prehmatajte brucho. Ak máte priestor medzi pravou a ľavou stranou priameho brušného väčší ako 2,5 cm je pravdepodobné, že máte diastázu. Ak diastázu máte, je pravdepodobné, že na bruchu sa vám vynorí kopček (Viď na obr. 5).
Ak si chcete byť istejší, urobte ešte jeden malý test. Ľahnite si na chrbát a vystrite nohy, ruky si dajte pod zadok a nadvihnite vystreté nohy nad zem. Ak sa vám ukáže na bruchu kopček ako dole na obrázku je pravdepodobné, že máte problém s diastázou.
Diastáza na 2 prsty je OK
V prvom rade teraz nepanikárte. Je to len približný domáci test. Ak vám vyšiel pozitívne je dôvod vyhľadať odborníka, aby to skontroloval on. Treba si uvedomiť, že medzera medzi pravou a ľavou stranou do 2-2,5 cm je normálna vec.
V tejto medzere sa nachádza stredové väzivo - linea alba. To je ešte v poriadku. Test s prstami je orientačný, aby ste aspoň približne vedeli, aký veľký problém s diastázou máte. Ak sa vám tam dostanú 3 prsty je to ešte celkom únosné, ak celá päsť (áno aj to je možné) tak máte už dosť vážny problém, ktorý je potrebné riešiť.

Riešenie diastázy
Problém s diastázou sa dá riešiť dvoma spôsobmi:
plastickou operáciou
cvičením
Plastická operácia
Toto riešenie vám veľmi neodporúčam, preto sa mu nebudem obšírne venovať. Chcem vám, ale v krátkosti popísať ako takáto operácia vyzerá, aby ste mali predstavu.
Najprv sa urobí dlhý rez od jednej strany panvy po druhú. Chirurg oddelí vašu kožu z brucha od brušnej steny a natiahne ju smerom k rebrám. Vďaka tomu sa odkryje priamy brusný sval. Ľavá a práva strana sa pritiahnú k sebe a zošijú spolu.
Následne vám kožu vrátia naspäť a celý rez zošijú. Podľa mňa dosť škaredá operácia. Následne je minimálne mesiac potrebné nosiť podporný pás a čaká vás rekonvalescencia.


Pozor
Operácia je iba estetické riešenie, nie je to funkčné riešenie. Ochabnuté svaly, ktoré sa pre svoju slabosť oddelili a prestali plniť svoju funkciu sú naďalej ochabnuté. Čo sa týka funkčnosti vašich brušných svalov ste nič nevyriešili, iba ste si odstránili odstávajúce brucho.

Spevnenie brušných svalov
Diastázu môžete odstrániť aj správnym cvičením. Dobré na tom je, že aj po 20tich rokoch je stále možné sa diastázy zbaviť aj cvičením. Zároveň v závislosti od jej veľkosti sú výsledky viditeľné relatívne za krátky čas.
Už po dvoch týždňoch pravidelného cvičenia je vidno pokroky. Všetko začína správnym, teda bránicovým dýchaním. Hneď ako sa naučíte správne dýchať môžete prejsť k posilneniu brušnej steny pomocou statických cvikov.
Je veľmi dôležité, aby ste pri výdrži v týchto cvikoch stále dýchali pomocou bránice. Bráničné dýchanie si zautomatizujete a budete ho používať aj v bežnom živote.
Potom, čo cvičením dosiahnete zlepšenie, alebo úplne odstránenie diastázy je potrebné stále priebežne cvičiť. Udržiavať svoje svaly stredu tela aktívne a funkčné potrebujete aj naďalej. Ak úplne poľavíte a prestanete aj bránicovo dýchať, môže znova mať diastázu.
Ak chcete začať cvičiť na diastázu je najlepšie vyhľadať odborníka, ktorý sa tomuto problému venuje. Ak ste z Prešova a okolia, pozrite na www.realfit.sk/fyzioterapia/.
V prípade, že bývate v oblasti, kde sa takýto odborník nenachádza, mám pre vás riešenie.
Diastáza cviky
V mojom ebooku Ako schudnúť z brucha nájdete krátky popis bránicového dýchania a techniku statických cvikov aj s fotkami, ktoré vám s diastázou môžu pomôcť. Sú to cviky ako podpor/plank/doska, podpor na boku a tlak do pokrčených nôh. V našom ebooku nájdete podrobný popis týchto cvikov aj s variantami na ich zjednodušenie alebo sťaženie. Okrem toho v ňom nájdete aj rady ako si upraviť stravu, správne nastaviť kardio tréning a ďalšie cviky na vaše brušné svaly.
Pozor, vyhnite sa cvikom ako brušáky alebo skracovačky.
Záver
Diastáza brušných svalov začína byť bežný problém mamičiek po pôrode, alebo obéznych ľudí. Je potrebné sa týmto problémom zaoberať a v rámci možností ho riešiť ešte skôr ako vám prinesie prvé zdravotné problémy.
Ak máte podozrenie na diastázu, urobte si domáci test. Ak vám vyšiel pozitívne, vyhľadajte odbornú pomoc, alebo sa riaďte týmto článkom.
Dobré je, že sa dá vyriešiť za pomerne krátku dobu fyzicky nenáročným tréningom a to v každom čase. Mamičky čerstvo po pôrode by mali počkať aspoň 6 týždňov a až potom si robiť test na diastázu.
Brušná stena sa po pôrode zotavuje a môže sa ešte čiastočne stiahnuť. Počkajte 6 týždňov a následne si urobte domáci test.
Ak máte akékoľvek otázky ohľadom diastázy, napíšte ich do komentárov a ja vám odpoviem.


Zdroj článku: http://www.cviky-na-brucho.sk/diastaza-priamych-brusnych-svalov/

V SÚŤAŽI SA PREZENTUJEM

Komentáre:

Ďalší súťažiaci:

Liedl Marcel
Hudec Róbert
Valasek Marek
Staňová Lucia
Dongova Dominika
Tabačková Ola
 
2017 - 2018 FIT LEADER, CVIČTE.SKCreated by Anawe, Designed by Adriána Švarná