Môj prvý „čistý“ mesiac

Súťažný ČLÁNOK:
Róbert Sykora

Hlasovať bolo možné do 3.6.2018

SÚŤAŽIM V TÝCHTO KATEGÓRIACH:

AKTUÁLNY POČET HLASOV: 6


Môj prvý „čistý“ mesiac

Presne pred mesiacom som učinil jedno veľmi veľké životné rozhodnutie. Podľa reakcie Vás mojich čitateľov, odberateľov, followerov a ešte neviem akých OV, to bolo len otázkou času. Áno, ste pekne prefíkaní, pretože ma už dôsledne poznáte. A o čom vlastne hovorím? Presne pred mesiacom som videl jednu prednášku, ktorú si môžete pozrieť TU. Predtým, ako budete pokračovať v čítaní si to radšej pozrite. Je to podľa Vás veľmi radikálne? Áno aj podľa mňa. Nie som ovca, aby som prikývol všetkému čo hovorí a rovnako to neočakávam od nikoho, ale z tej hodinovej prednášky som si odniesol dosť, aby som sa rozhodol, že už nikdy v živote nebudem jesť žiadnu živočíšnu stravu.

Pokojne čítajte ďalej, nikoho nezačnem presviedčať, aby urobil to isté. Všetci sme na ceste životom a každý z nás sa má dostať presne tam kam sa má dostať hlavne na základe svojho vlastného rozhodovanie a svojich vlastných činov. Ja by som Vám chcel opísať svoj prvý mesiac ako „čistý“ požierač plodov zeme a už nie ako „predátor“, všetko ostatné ste čítali v predchádzajúcom blogu, ktorý je TU.

Vysadiť múso pre mňa fakt nebola až tak veľká výzva a musím povedať, že si to užívam. Našiel som NÁHRADY a dokonca som ochutnal aj LSD (pre neznalých sa jedná o Lahôdkové sušené droždie, kto mal na mysli tú psychotropnú látku, nech si dá facku 🙂 ). Nebol by som to ale ja, ak by som aj v tomto neplával proti prúdu. 95% ľudí, ktorí prejdú na stravovanie z plodov zeme začína hľadať ALTERNATÍVY, aby nahradili chýbajúce chute a tomu sa samozrejme prispôsobila aj potravinárska „lobby“ a začala vymýšľať „Vegan Syr“, „Vegan Hovädzí burger“, „Vegan Tuniak…“ a tak ďalej. Ja som si povedal NIE! Načo by som nahrádzal chuť niečoho, čo nechcem jesť, lebo je živý tvor? Proste našiel som rôzne iné možnosti stravovania, ale so zachovaním plnohodnotných nutričných hodnôt. A práve takéto „alternatívy“ robia v očiach ľudí stravovanie z plodov zeme „nedostupným“. Pretože komerčnosť produktov chce veľa spoločností vyťažiť na maximum. Rovnako ako slovo „Bio“, tak aj slovo „Vegan“ veľmi nerád používam vo svojom slovníku. Sú rovnako „pokrútené“ ako slovo „zdravý životný štýl“. Pritom sa stačí krásne hrať s bylinkami a korením. Človek dosiahne neuveriteľné chute a objaví, to čo nezažil

Oukej, ale poďme konečne k tým plusom. Tak ako som to napísal v predposlednej vete, byť plodožravec je skutočne kreatívne. Konečne naplno využívam svoje kurzy o životospráve a o tom čo všetko môže človek použiť, ako výživu pre svoje telo. To je pre mňa základný požiadavok. Dávať môjmu telu plnohodnotnú stravu. V minulsti keď som jedol živočíšne produkty, tak sa mi v prostriedku hrudníka sem tam vyhodili nejaké červené pupence. Tie sú celý mesiac preč, čo je pre mňa ďalší plus. Moje trávenie je konštatné, „vyprázdňovaie“ pravidelné a bez komplikácií? Zle sa to číta? Ale veď je to prirodzené. Etické hľadisko myslím, že rozoberať nemusím. Taktiež mám pocit, že regenerácia po náročných tréningoch je prirodzenejšia a rýchlejšia. Spím v pohode, cítim sa ľahko a dokonca môžem viac jesť, pretože plodožravá potrava je menej kalorická. Objavil som množstvo rastlinných nátierok, objavil som TEMPECH – akoto, že som ho doteraz nepoznal a tak ďalej a tak ďalej. Tofu milujem už dlho s ním som úplne v pohode. Tých plusov je omnoho viac, určite ich budem postupne „prezrádzať“.

A teraz k tomu čo som si všimol počas toho mesiaca. Čo sa týka mňa samotného, tak mínusy som nenašiel. Skôr tak ako som písal vyššie spoločnosť vníma takýto typ stravovania ako cenovo nedostupný práve „vďaka“ komerčným alternatívam. Bol som v jednom takomto obchode v Prahe a nekúpil som si tam ani LSD, pretože 125g predávali za 130Kč a keď som sa v mojej obľúbenej www.zivakavarna.cz opýtal Veroniky koľko stojí 100g u nich, tak mi povedala myslím 30kč. Celkom rozdiel však. Ak by to bolo rádovo pár % tak to tu ani nezmienim, ale hold je to trend, tak sa na tom vezie niekoľko výrobcov. Druhá vec, ktorú som si všimol je, že vo veľmi veľa takýchto výrobkoch je pridaný cukor. Ospravedlnením je „surový trstinový“, „kvetový kokosový“, „nerafinovaný repný“… Pre mňa určite nie. Takýmto výrobkom sa vyhýbam. No práve kvôli tomu „aby to chutilo“ do produktov pridávajú čokoľvek. Takže čítajte poriadne. Nedávajte si viac cukru ako je potrebné. Navyše sacharidov je v plodožravej strave aj tak dosť. Viac výtok som nenašiel. A čo vy? Kto z vás je všežravec a kto je plodožravec? Podeľte sa o svoje postrehy.

Možno ste si všimli, že sa vyhýbam slovu Vegan. Možno preto, že sa mi viac páči slovo Plodožravec.

V SÚŤAŽI SA PREZENTUJEM

Komentáre:

Ďalší súťažiaci:

Liedl Marcel
Hudec Róbert
Valasek Marek
Staňová Lucia
Dongova Dominika
Tabačková Ola
 
2017 - 2018 FIT LEADER, CVIČTE.SKCreated by Anawe, Designed by Adriána Švarná