Keď nájdeš čaro pohybu, nevieš prestať! Ale pozor, aj pohyb má svoje hranice!

Súťažný ČLÁNOK:
Viera Krčmáriková

Hlasovať bolo možné do 3.6.2018

SÚŤAŽIM V TÝCHTO KATEGÓRIACH:

AKTUÁLNY POČET HLASOV: 425


Keď nájdeš čaro pohybu, nevieš prestať! Ale pozor, aj pohyb má svoje hranice!

Touto cestou by som chcela prepojiť myšlienky, ktoré ma viedli k vytvoreniu stránky s ďalšími mojimi úmyslami. Rada by som sa zamerala aj na motiváciu k zdravému životnému štýlu, k zosúladeniu dnešného spôsobu života a výživy, motivácii k pohybu, či športu, ktorý jednoznačne k zdravému životnému štýlu patrí a podelila sa s vami o moje skúsenosti, ale aj chyby.

Často sa ma ľudia pýtajú, ako to robím, keď mám popri práci energiu cvičiť, či sa venovať výživovému poradenstvu, dobrovoľníctvu, iným aktivitám, alebo kedy oddychujem a či vôbec oddychujem. Tí, ktorí ma nepoznajú, možno nevedia, že pracujem, teda som zamestná na plný úväzok. Nebojte sa, nebudem vás zaťažovať tým, čo riešim v práci, každý má toho určite dnes nad hlavu. Zhrniem to tak, že v práci trávim dlhý čas sedením za počítačom a tak po niekoľkohodinovom sedení na zadku a riešení problémov a komunikácii s ľuďmi, je pre mňa dokonalým a najlepším oddychom pohyb.
Používam zámerne všeobecný názov pohyb, hoci ma môžete poznať ako inštruktorku Zumby a programu Strong by Zumba. Všeobecne pohyb, pretože sa venujem viacerým športom, ale tiež preto, lebo si uvedomujem, že akýkoľvek druh pohybu, ktorý človek robí s radosťou, baví ho, motivuje a doslova sa v ňom nájde, je pre človeka tou najlepšou voľbou.

Nechcem však zdôrazňovať, prečo je pohyb v našom živote dôležitý, o tom nájdete všade kopec článkov. Skôr by som vám chcela odporučiť, hľadať taký druh športu, ktorý vás doslova očarí. Pretože potom sa pocit, že niečo musíte, zmení na pocit radosti a budete sa tešiť na každú jednu hodinu. Áno, môže sa stať, že ho budete hľadať veľmi dlho, ale ak budete trpezlivý, bude to stáť naozaj za to! Počas hľadania a skúšania sa môže stať aj to, že vás nadchne len jeden druh športu, alebo ako v mojom prípade, vás ich nadchne viac. Hoci som sa stretla aj s takým názorom, že je lepšie sa venovať jednej veci dôsledne, aby mohol človek uspieť, mňa to vôbec netrápi, jednoducho mám rada pestrosť, baví ma učiť sa nové veci. A prečo nie? Čím pestrejšie, tým môžeme z jednotlivých druhov pohybu len prosperovať. Však kondíciu, vytrvalosť a silu potrebujeme v každodennom živote.
V tom mojom zohráva pohyb niekoľko dôležitých funkcií. Napríklad, pokiaľ ide o Zumbu, je to spôsob ako sa vyblázniť, vypnúť, nemyslieť a prevetrať hlavu. Túto radosť z hudby a tanca zdieľate v skupine. Nikto tu nerieši, či daný krok robíte správne alebo vôbec neopakujete, jednoducho sa môžte pridať alebo vyjadriť hudbu po svojom a tak hodinu nevnímate ako nejaké cvičenie, ale ako párty, na ktorej sa zabávate, hoci zároveň ide o fitness hodinu, či kardio s prvkami posilňovania. Táto hodina však nie je pre každého!

Každý máme svoju osobnosť a povahové vlastnosti. Nie každý sa dokáže uvoľniť a odviazať pred cudzími ľuďmi. Často sa bojíme výsmechu a toho, ako sa budú na nás iný pozerať. Ľudia chcú vyzerať dokonalo, zároveň jedinečne, štýlovo, trendy a boja sa neúspechu. Nechcú poukazovať na to, že sa niečo učia, alebo nevedia. Našťastie, máme neskutočne veľa možností. Predsa aj taký beh, bicyklovanie, turistika, alebo plávanie, nás môžu chytiť za srdce.
Alebo vo vás môže zohrávať veľkú úlohu nálada. Niekedy máme chuť tancovať, inokedy si dať poriadne do tela. Často, keď máme v sebe hnev na niekoho, niečo, alebo na seba, hlavne, keď z hlúposti urobíme nejakú chybu, tak jednoducho potrebujeme dostať zo seba túto negatívnu energiu von. Po hodine Strongu, alebo kondičného tréningu je všetko zlé preč, teda v mojom prípade.

Nadchnúť vás môže pocit kontroly nad svojím telom, či radosť z prekonania strachu, ako je to v prípade jógy, či street workoutu. Alebo relax z visenia dole hlavou. A keď tak človek skúsi Tabatu, Piloxing, Twerk, BodyArt, kruhový tréning, dancehall, jumping, street workout, pilates, jógu, HIIT, či cvičenie vo fitku, v každom jednom sa môže nájsť, objaviť niečo nové, alebo nájsť, čo dlho hľadá.

Jednoducho, čím viac vás začne pohyb baviť, tým viac chcete o ňom vedieť a tak máte možnosť skúsiť kopec nových vecí, zažiť veľa zábavy a zážitkov a spoznať veľa zaujímavých ľudí. Toto všetko vám môže dať veľmi veľa aj zo zdravotného hľadiska. Zlepší sa vaša kondícia, posilní svalstvo, zlepší sa držanie tela, kvalita spánku, posilní imunita, dokonca budete odolnejší pri zvládaní stresových situácií.
A teraz prichádza na rad to slovíčko ALE! Ako vo všetkom, čo nás v živote stretne, rovnako aj pohyb, treba robiť s mierou a rešpektom voči potrebám nášho tela. Pretože sa môže ľahko stať, že to, čo si človek zamiluje a robí rád, sa stane závislosťou. Pýtate sa, a čo je na tom? Však, šport je zdravý? Áno je, ale všetko má svoje hranice! Nezabúdajme na pravidelný oddych a regeneráciu, pretože potom sa môže ľahko stať, že karta sa otočí, a to, čo malo slúžiť a podporiť naše zdravie, naopak naše zdravie ohrozuje.
Pokiaľ telu nedoprajeme dostatok regenerácie, vystavujeme ho nadmernému tlaku. Telo začne čerpať živiny zo zásob a tie, keď sa nedopĺňajú, začne hľadať v tom, v čom môže. Napríklad pri nedostatku bielkovín zo svalov, alebo vápnika z našich kostí.

Alebo druhý veľmi častý spôsob závislosti, keď siahame za naše hranice, skúšame nebezpečné prvky, ktoré ak zvládneme, striedajú ďalšie a ďalšie, ešte hrozivejšie. Samozrejme, keby sme sa nesnažili a neprekonávali, asi ťažko dosiahneme úspech, alebo cieľ, ale tiež musíme rešpektovať hranice a hlavne úroveň, na ktorej v danom športe sme, aby sme si svojou túžbou za dosiahnutím niečoho, čo sme si zaumienili, nespôsobili zranenia, alebo ťažké úrazy.

Preto by som rada zdôraznila, že je dôležité zachovať si zdravý rozum a rozumnú mieru, aby sme predišli tomu, aby sa nakoniec toho, čo tak milujeme a baví nás, nemuseli vzdať pre zdravotné problémy. Striedajme náš čas strávený pohybom zaslúženým relaxom a regeneráciou, aby sme mali možnosť si vychutnávať život vo všetkom, čo nám ponúka!


Zdroj článku: https://www.yourfitbid.com/blog/caro-pohybu-ale-pozor-aj-pohyb-ma-svoje-hranice

V SÚŤAŽI SA PREZENTUJEM

Komentáre:

Ďalší súťažiaci:

Liedl Marcel
Hudec Róbert
Valasek Marek
Staňová Lucia
Dongova Dominika
Tabačková Ola
 
2017 - 2018 FIT LEADER, CVIČTE.SKCreated by Anawe, Designed by Adriána Švarná